Tijd: 12:15
Lengte: 102 minuten
Maker: Valentin Thurn
Q&A: Valentin Thurn

KAARTEN

Over een kleine 40 jaar moeten we tien miljard monden voeden, waar dat nu nog maar 7 miljard is. Hoe doen we dat? Valentin Thurn gaat op zoek naar de oplossing – als die al bestaat – . 10 billion is een pleidooi voor kleinschaligheid en localiteit. 

In zijn zoektocht naar oplossingen voor de bevolkingsgroei en de voedselproductie die hiermee gepaard zal moeten gaan reist filmmaker, bestsellerauteur en zelfverklaard food fighter Valentin Thurn de wereld rond, op zoek naar ecologisch én economisch verantwoorde alternatieven voor de massale wijze waarop het overgrote deel van ons voedsel momenteel wordt geproduceerd. Hij bezoekt een zadenbank in India, waar de lokale bevolking beweert dat de eigen gewassen veel beter bestand zijn tegen de voortdurende overstromingen dan de gemuteerde gewassen van multinationals als Bayer en Monsanto. In Thailand neemt hij een kijkje bij een insectenboerderij. Ook gaat hij langs bij verschillende privé-initiatieven en stadslandbouwprojecten in de Verenigde Staten, Engeland en Duitsland. Alle initiatiefnemers pleiten voor kleinschalige landbouw en het eten van hoofdzakelijk lokaal geproduceerd voedsel, volgens Thurn de enige twee mogelijkheden om de problemen van de toekomst het hoofd te bieden.

Tijdens de Food Filmfestival-dag (28 november) op IDFA worden de beste food-documentaires uit de selectie van IDFA 2015 door het Food Filmfestival-team van duiding en live-programmering voorzien. Kaarten koop je via de IDFA-site. Mis het niet!