Als afsluiting van de Tour is het Food Filmfestival op zaterdag 28 november te gast op het grootste documentaire-filmfestival ter wereld: IDFA. In IDFA-locatie Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond presenteert het Food Filmfestival de hele dag de beste food doc’s uit de IDFA selectie, faciliteert het vraaggesprekken bij de films en organiseert het een talkshow en proeverij over een van de grootste lusten en lasten van het moderne voedselsysteem: Vlees.

Documentaires met smaak
Tijdens de Food Filmfestival-dag op IDFA worden de beste food-documentaires uit de selectie van IDFA 2015 door het Food Filmfestival-team van duiding en live-programmering voorzien. Met filmmakers en professioneel betrokkenen worden na de films Q&A-sessies gehouden. Met kleine verrassingen krijgen de films waar mogelijk ook een culinaire dimensie.

10:00 Wastecooking – Make Food, Not Waste (+ Q&A met David Gross)

Activist David Gross komt in actie tegen de wereldwijde verspilling van voedsel: vijf weken lang afval eten tijdens een rondreis langs vervuilers en probleemoplossers. Kaarten.

12:15 10 Billion – What’s on Your Plate? (+ Q&A met Valentin Thurn)

De enorme groei van de wereldbevolking – tien miljard in 2050 – kan tot ernstige voedseltekorten leiden. Filmmaker Valentin Thurn reist de wereld rond, op zoek naar oplossingen voor het dreigende voedseltekort. Kaarten.

14:45 Need for Meat (Vleesverlangen)

Marijn, een jonge moeder, weet dat vlees eten eigenlijk niet goed is, maar het lukt niet om er mee te stoppen. Ze probeert van haar vleesverslaving af te komen met de hulp van een slachter en een psycholoog. Met nabespreking tijdens het live-evenement Meat the Makers. Kaarten.

16:30 Katsuo-Bushi + Land Grabbing (+Q&A met Luc Hoornaert, japanofiel)

Katsuo-Bushi

Katsuo-Bushi is een traditioneel ingrediënt in de Japanse keuken. In deze korte, observerende documentaire krijgen we een blik in een traditionele werkplaats waar ambachtslieden zich vol toewijding op de de tijdrovende bereiding ervan storten.

Land Grabbing

‘Buy land, they’re not making it anymore’ zou Mark Twain gezegd hebben. Sinds landbouw als investeringsobject in de lift zit, verliezen lokale boeren wereldwijd hun grond aan internationale investeerders, met verstrekkende gevolgen. Kaarten.

19:30 Racing Extinction (+ Q&A)

Louie Psihoyos, maker van de Oscarwinnende documentaire The Cove (2009), filmt samen met wetenschappers en activisten talloze met uitsterving bedreigde dieren, die ook door mensen worden gegeten. Kaarten.

Meat the Makers
In de MEAT the Makers-talkshow laten maken onder andere Marijn Frank – wiens film Vleesverlangen op IDFA in première gaat – , kweekvleesprofessor Mark Post en “nepvlees”-maker Jan Atze van der Goot hun opwachting. Journalist Joël Broekaert en slager Erik Waagmeester springen op de bres voor het verwaarden van het hele dier. Daarnaast is er een proeverij van incourante vleessoorten door topchefs uit het Alliantie-netwerk van Slow Food Nederland en krijgt de bezoeker de kans het onderwerp Vlees in al zijn verschijningsvormen te bekijken. De talkshow wordt gepresenteerd door Janno (Food Film Festival) en Wilbert (Youth Food Movement Nederland). De toegang is gratis.

In het blokkenschema kan je zien wat je op 28 november allemaal kunt beleven.