Morgen wordt er na de documentaire Wastecooking – Make Food Not Waste gratis pompoen soep uitgedeeld op het plein voor De Brakke Grond. De soep wordt gemaakt door Taste Before You Waste met pompoenen van De Raatakker.

In Wastecooking kookt documentairemaker David Gross op allerlei plekken in Europa met eten dat anders weggegooid zou worden. De pompoenen voor deze lunch hebben groene vlekjes en worden niet verkocht omdat ze er volgens de retailer niet smakelijk genoeg zien. De Raatakker vond het zonde om deze “beschadigde” pompoenen te moeten composteren of ze aan de varkens te voeren dus gingen ze opzoek naar een nieuwe bestemming voor tweederde van hun pompoen oogst – zoals de heerlijke lunch zie ze zaterdag voor ons gaan bereiden!

Taste Before You Waste
Taste Before You Waste is een Amsterdams initiatief, opgericht in november 2012 door Luana Carretto, dat zich richt op het tegengaan van voedselverspilling.

Ravi – tuinder op De Raatakker – zegt over voedselverspilling het volgende:

“Zelf zou ik graag minder mooie groenten met een plekje willen verwerken maar de realiteit is echter anders: Het is als boer al moeilijk om een mooi product te verbouwen en dat ook nog eens goed te vermarkten. Ik denk dat het vooral belangrijk is dat kinderen op school en thuis al te leren om zelf te onderscheiden of een product (nog) goed is om te eten of niet.”

Luana sluit zich hierbij aan: “Consumenten moeten meer bewust worden gemaakt van het feit dat verspilling niet oké is. Ik heb het gevoel dat projecten zoals Taste Before You Waste, die dicht bij de consument staan, heel goed helpen om bewustwording te creëren. Uit ervaring merk ik dat zowel winkeliers als consumenten met wie wij vaker in aanraking komen, toch anders naar verspilling kijken en er ook anders door gaan handelen.”

En nu jij: kom je morgen langs om te proeven? Om 11.45 wordt de soep opgediend. Tot dan!