Tijd: 16:30
Lengte: 23 minuten + 94 minuten
Maker: Yu Nakajima + Kurt Langbein
Q&A: Luc Hoornaert (neemt Katsuo-bushi mee)

KAARTEN

Katsuo-bushi

Een prachtige documentaire die een ingrediënt laat zien dat compleet anders is: niet goedkoop en snel, maar met volledige aandacht geproduceerd. Verbaas je over de productie van bonito, die prachtig in beeld is gebracht. 

“Er is geen ruimte voor onzorgvuldigheid.” Aldus de bejaarde man die al vanaf zijn vijftiende jaar toegewijd werkt aan het prepareren van een onmisbaar ingrediënt in de Japanse keuken: katsuo-bushi. Niet alleen de kleine groep ambachtslieden in het fabriekje is op leeftijd; de tijd heeft ook zijn sporen nagelaten in de apparaten. Ze rammelen en zijn roestig – maar alles werkt. In rustige stijl wordt de tijdrovende en technisch ingewikkelde preparatie van de bonito getoond. Van het snijden van de vis in bepaalde vormen en het afslijpen van de buik tot en met het dagenlang durende rookproces in speciale machines en het drogen in de zon. In die kleine en overzichtelijke wereld werken de oude vakmensen in volle concentratie verder, terwijl ze zich ondertussen niet blind tonen voor de economische belangen en de leeggeviste zee die hun nabije toekomst onzeker maken.

Land Grabbing

Richt het Europese landbouwbeleid zich op land of op boeren? Land Grabbing laat prachtig zien hoe pervers wetgeving kan zijn, en wat dit betekent voor ons voedselsysteem. Van het grootste bedrijf, tot de kleinste boertjes: allemaal komen ze aan het woord. 

Land Grabbing is een prachtig gefilmde reis langs graanvelden, tomatenkassen en suikerrietplantages, langs het EU-parlement in Brussel en een vijfsterrenhotel in Dubai, langs investeerders, lobbyisten en onteigende landgebruikers. Sinds buitenlandse bedrijven voor een habbekrats grond leasen van nationale overheden, lijden voormalige lokale landgebruikers honger, terwijl het voedsel dat ze als onderbetaalde arbeiders helpen produceren wordt geëxporteerd naar welgestelde klanten in onder andere de EU. Filmmaker Kurt Langbein hoort investeerders vertellen over “de hemel op aarde,” om vervolgens een bezoek te brengen aan de betreffende landerijen waar hij niet alleen de exploitanten aan het woord laat, maar ook de werknemers en lokale bewoners. Zij vertellen over de keerzijde van de medaille: afgepakt land, vernielde huizen, gekapt regenwoud, intimidatie en uitbuiting.

Tijdens de Food Filmfestival-dag (28 november) op IDFA worden de beste food-documentaires uit de selectie van IDFA 2015 door het Food Filmfestival-team van duiding en live-programmering voorzien. Kaarten koop je via de IDFA-site. Mis het niet!