Om van haar vleesverslaving af te komen ging documentairemaker Marijn Frank, – bekend van de Keuringsdienst van Waarde- zes weken stage lopen bij een slachterij en ging ze op zoek naar de herkomst van haar verslaving. Haar film, ‘Vleesverlangen’ ging afgelopen zaterdag in première tijdens het IDFA en is ook te bewonderen bij het Food Filmfestival op zaterdag 28 november in de Brakke Grond te Amsterdam. We zijn benieuwd naar haar beweegredenen en naar haar ervaringen in de slachterij, dus we belden haar op…

Wat is de boodschap die je met je film wilt overbrengen?
‘Ik wil graag mensen na laten denken over wat ze in hun mond stoppen. Vleesconsumptie is tegenwoordig zo vanzelfsprekend dat ik mensen bewust wil maken van de herkomst van het vlees dat op hun bord ligt. Ik heb ervoor gekozen om dit via een film te doen aangezien beeld een krachtig communicatiemiddel is en mensen zich via film makkelijker kunnen verplaatsen in de situatie.

“Ik wil graag mensen na laten denken over wat ze in hun mond stoppen”

Een andere goede manier om hier bewustzijn voor te creëren is het geven van rondleidingen in slachterijen (vanuit bijvoorbeeld een school).’

Waarom heb je ervoor gekozen om de documentaire vanuit een persoonlijke ervaring te maken?Vleesverlangen_poster
‘In mijn documentaire veroordeel ik mensen niet voor het eten van vlees aangezien ik zelf een carnivoor ben. Zo kunnen ook vleesetende mensen zich makkelijk identificeren met mijn persoonlijke ervaring. Ook heb ik geen ‘ik weet het allemaal wel’ en ‘luister naar mij’-houding. Ik ben juist geïnteresseerd in de herkomst van mijn verslaving en ga opzoek naar een manier hoe ik er af kan komen.’

Je hebt stage gelopen bij een slachterij. Wat was je eerste choquerende ervaring? 
‘Mijn eerste choquerende ervaring was toen ik een koe geslacht zag worden. Ik heb dit meerdere keren onder ogen moeten zien maar het wende nooit. Op de heenweg, samen met de cameracrew in de auto, moest iedereen echt even opladen en zin maken in de komende opnames. De geur die gepaard ging met de slachting vergeet je ook niet zomaar; de stinkende geur van vlees en bloed.

“De geur die gepaard ging met de slachting vergeet je ook niet zomaar; de stinkende geur van vlees en bloed”

Een andere choquerende ervaring was dat ik de slachting op een dode koeienkop moest oefenen. De bloedende koeienkop lag voor mijn neus waar ik vervolgens met een masker (speciaal slachtpistool) op moest schieten. Ik heb er nachten van wakker gelegen.’

Ben je na je ervaringen in de slachterij nog steeds een vleeseter? Of moeten we de film zelf bekijken om hier achter te komen?
‘Dit wil ik inderdaad pas onthullen in de film. Deze is onder andere te zien tijdens het Food Filmfestival op zaterdag 21 november om 15:00.’ <Koop een kaartje>

Wat is je guilty pleasure als het op vlees aankomt?Vleesverlangen_Maarten Remmers1
‘Mmm.. dat zijn frikadellen en broodjes Filet American van het tankstation. Ik voelde me altijd wel schuldig nadat ik ze had gegeten maar toch bleef ik het doen.
Ook was ik na het uitgaan regelmatig te vinden bij de snackmuur van de FEBO. Heerlijk!’

“Ook was ik na het uitgaan regelmatig te vinden bij de snackmuur van de FEBO. Heerlijk!”

Wat zijn je favoriete food-documentaires?
Our daily bread van Nikolaus Geyrhalter
Above the heart van Gaëlle Koma

……………………………………………

GOOD TO KNOW
Marijn Frank doet ook mee aan de MEAT the Makers talkshow op zaterdag 28 november om 16:15 in de Brakke Grond. Toegang is gratis. Laat ons wel weten of je komt.