Janno Lanjouw is programmamaker en mede-oprichter van het Food Filmfestival. Afgelopen jaar bracht hij het Food Filmfestival naar vijf verschillende locaties in Nederland, met steeds een ander voedselthema. De laatste stop van het festival is Amsterdam, als onderdeel van het IDFA. Het thema? Vlees.

Hoe kwam jullie samenwerking met het IDFA tot stand?
‘Ik begon in 2009 als producent bij DocLab, het nieuwe mediaprogramma van IDFA. Mijn vriendin Helen kreeg daarom gratis kaartjes voor het IDFA en keek een aantal voedseldocu’s waaronder El Bulli en We Feed the World. Ze raakte geïnspireerd, en kwam op het idee kwam om samen met mij en een paar vrienden het Food Filmfestival te beginnen. In september 2010 hadden we de financiën voor een eerste festival rond, dat in 2011 van start ging. Vanwege mijn contacten bij IDFA en overeenkomstige doelstellingen hielpen we elkaar al snel met het uitwisselen van docu’s en content. En aangezien de tour door Nederland dit jaar eindigt in Amsterdam, rond IDFA-tijd, leek het niet meer dan logisch om samen te werken.

Het thema van deze editie is vlees: waarom is dit belangrijk?
‘Er is te weinig bewustzijn over wat de vleesproductie ons nu eigenlijk kost. De aarde betaalt een fikse prijs voor al dat vleeseten. Het gaat mij niet perse om het wel of niet eten van vlees, maar meer om de grote hoeveelheden en de klakkeloze manier waarop mensen consumeren. Men moet zich meer bewust zijn van het dier dat ze eten en de ecologische voetafdruk die ze daarmee maken. Veel vlees eten is niet alleen respectloos naar de mensen die amper te eten hebben, maar ook naar de dieren en de natuur. Het is letterlijk onduurzaam.’

Zijn films een goed medium voor het creëren van bewustzijn?
‘Ja, bewegende beelden maken gemakkelijker indruk dan teksten en cijfers. Mensen zijn nou eenmaal visueel ingesteld. Een goede film maakt meteen duidelijk hoeveel tijd, moeite, geld en energie er in jouw dagelijkse portie vlees zit. Er zit een lange traject voor het moment dat een stuk vlees op jouw bord verschijnt. Dat zie je normaal niet als je in de supermarkt je biefstukje haalt. Het Food Filmfestival-archief staat bol van de documentaires die hierover gaan. En dit jaar is Need for Meat (Vleesverlangen) van Marijn Frank een uitstekende film over het onderwerp.’

Ben je zelf een vleeseter?
‘Ja, maar ik eet het meestal niet meer dan een keer per week vlees en ik haal mijn vlees alleen bij goede slagers. Die zijn niet per se biologisch. Ik vind het vooral belangrijk dat er transparantie is. Ik weet nu waar mijn vlees vandaan komt, waardoor ik me bewuster ben van wat ik eet. Ook vind ik het belangrijk om alle gedeeltes van het dier te eten zodat niet alleen de malste stukjes worden gegeten en de rest wordt weggegooid.’

Samen met Wilbert van de Kamp presenteer je een talkshow over vlees: waar gaat dat over?
‘In de Meat the Makers-talkshow krijgt het publiek de kans om zijn blik op vlees te verbreden. Hiervoor hebben wij een aantal experts met een interessant verhaal uitgenodigd. Journalist Joël Broekaert (NRC en Vrij Nederland) praat over het kop-tot-kont opeten van het dier. Professor Mark Post, producent van de eerste kweekvleesburger deelt zijn visie over de toekomst van vlees en documentairemaker Marijn Frank deelt fragmenten uit haar film Vleesverlangen. Tijdens de talkshow is er ook een kleine vleesproeverij door chefs van de Slow Food Alliantie.’

………………………………………………………………………………

Het Food Filmfestival
Op zaterdag 28 november worden de beste vijf voedseldocumentaires getoond (inclusief Q&A’s met de makers). Tussendoor vindt de ‘Meat the Makers’- talkshow plaats. De avond wordt afgesloten met een feest. Wil je erbij zijn? Check het programma.

IDFA-tips van Janno