Op 27 juni is het tijd voor het Food Filmfestival in Utrecht! De Vechtclub XL wordt op die dag omgetoverd tot festivalterrein met onder andere een openluchtbioscoop, ruimte voor workshops en een regionale foodmarkt. Hier vast een preview van het progamma.

In voorgaande jaren vond het Food Filmfestival plaats in Amsterdam. Maar na vijf jaar is het festival toe aan vernieuwing en gaat het on tour door Nederland! Zoals programmadirecteur Janno Lanjouw in het verwoordde: “Als er één les is die we kunnen leren van het huidige voedselsysteem, dan is het wel dat altijd maar intensiever niet altijd goed is. Dat geldt ook voor het festival: de tour is kleinschaliger en dat was nodig.”

2015 is het Internationale Jaar van de Bodem en tijdens deze tweede editie van het Food Filmfestival vieren en doorgronden we het thema ‘bodem’. De bodem waarop voedsel wordt verbouwd is namelijk letterlijk en figuurlijk het fundament van onze voedselvoorziening.

Proef de bodem!

Op 27 juni kun je tijdens diverse workshops en proeverijen letterlijk en figuurlijk ‘tot de bodem’ gaan. Proef de bodem bijvoorbeeld in de chocolade van The Chocolate Explorers of in een workshop van Gevoel voor Humus.

Het parkeerterrein van de Vechtclub wordt omgebouwd tot foodmarkt met regionale Utrechtse foodtrucks en cateraars. Proef welke rol ‘terroir’ speelt in onder andere de haute dogs van de BBQ-fiets van Stan & Co, sapjes en smoothies van Shakes on Wheels, Koffie van Koffie Leute, heerlijke wijn van Kwestie van Smaak en nog veel meer.

Films & Talkshow

Voorafgaand aan de hoofdfilm wordt het onderwerp ‘Bodem’ in een talkshow uitgediept met bodemspecialisten en boeren. Welke rol speelt bodem in de productie voor boeren en de keuzes die zij daarom maken? Specialisten belichten diverse invalshoeken, die de boeren vertalen naar de dagelijkse realiteit waar zij mee te maken hebben.

In de openlucht op de Buiten Bio Scoop kun je kijken naar de hoofdfilm Good Things Await. Deze documentaire is een sferisch portret van een Deense boer die een manier heeft gevonden om naar zijn bodem te luisteren en zijn boerderij hierop inricht, maar ook hoe de maatschappij hierin tegenwerkt. Ook kun je kijken naar een film van Nederlandse bodem, Bodemboeren, waarin je ziet hoe boer en bodem samen kunnen werken.

Zin in? Het festivalterrein is gratis toegankelijk, voor de verschillende programmaonderdelen koop je een kaartje.