Tijdens Food Filmfestival in Groningen kun je de expositie ‘Melk in ons landschap’ van de Ierse kunstenares Christina Geoghegan bezoeken. Hier alvast een voorproefje en 5 vragen die we aan haar stelden over het concept.

De Ierse kunstenares Christina Geoghegan, momenteel wonend in Groningen, maakte speciaal voor het Food Filmfestival de expositie ‘Melk in ons landschap. In deze expositie neemt ze de bezoeker mee op reis door ons melklandschap en hoe productie en consumptie van melk ons landschap beïnvloedt. Door dubbelzinnige foto’s laat ze de bezoeker nadenken over hoe ons leven en de wereld gevormd worden door melk. We stelden haar alvast 5 vragen:

Artist-Christina-Geoghegan1. Wat inspireerde je om deze foto te maken?

Het begon allemaal met het creëren van dubbelzinnige landschappen, die lieten zien hoe perceptie veranderd door licht en een object. Dit leidde verrassend genoeg tot een leeravontuur waarin ik melkproducten in ons landschap onderzocht en verwerkte tot deze expositie.

2. Welke relatie heb jij met zuivel?
Ik hou van kaas, alle soorten kaas, gewoon kaas! Ik ben opgegroeid in Ierland waar boter een enorm belangrijke plek in ons dieet heeft en we zijn internationaal bekend om onze boter, bijvoorbeeld Kerrygold butter. Zelf was ik nooit zo’n grote fan van boter, tot ik voor mijn studie naar Groningen verhuisde. Nu ik in Nederland woon kan ik er geen genoeg krijgen. Maar vooral kaas, iedere keer weer word ik verrast met de diversiteit en geuren van al die prachtige kaaswinkels en kaaskraampjes en hou ik ervan om alle soorten te proberen.

3. Wat kunnen bezoekers nog meer verwachten van de expositie?
De bezoekers zullen verrast worden met nog meer onverwachtse manipulaties van andere zuivelproducten in ons landschap die tot de verbeelding zullen spreken. De bezoeker zal dieper in het product melk duiken en zien welke rol dit in ons dagelijks leven speelt en hoe dit ons landschap beïnvloedt.

4. Wat wil je de bezoeker met deze tentoonstelling meegeven?
Ik wil graag dat de bezoeker mijn expositie verlaat met een groter bewustzijn van de hoeveelheid zuivelproducten en hoe dat ons en ons landschap beïnvloedt. Ook hoop ik dat de bezoeker ziet hoe fantastisch de visuele kwaliteiten van onze melkproducten zijn en dat ze gebruikt kunnen worden voor meer dan alleen eten. Tevens mogen we onszelf gelukkig prijzen met de mogelijkheden die wij vandaag de dag hebben met onze melkproducten.

5. Hoe zie je de toekomst van melk in ons landschap?
Het zal zeker een grote plek blijven innemen in ons dagelijks leven, iets dat als lekker gezien wordt en iets waar we allemaal wel van houden. Maar hoe meer we te weten komen over onze melkproducten, hoe meer dit een verandering in onze productie en consumptie kan betekenen. Er zijn al mensen die naar alternatieven voor melk zoeken, zoals bijvoorbeeld veganisten die plantaardige melk drinken. Dit is een interessante ontwikkeling voor melk in ons landschap.

De expositie’Melk in ons landschap’  is te zien op 5 juni tijdens het Food Filmfestival in Groningen.