Tijd: 16:15
Lengte: 150 minuten
Presentatoren: Janno Lanjouw en Wilbert van de Kamp

GRATIS, MAAR VOL = VOL

In het MEAT the Makers-evenement, onder leiding van Janno Lanjouw (Food Filmfestival) en Wilbert van de Kamp (Youth Food Movement), krijgt het publiek de kans zijn blik op vlees te verbreden. En dat is hoognodig.

Lekker maar slecht
De consumptie van vlees gaat namelijk gepaard met een grote hoeveelheid grote problemen. Om maar wat te noemen: vlees…

  • …is slecht voor het milieu
  • …is slecht voor de voedselzekerheid
  • …is slecht voor de gezondheid (in ieder geval bij slecht gebruik)

Maar vlees is ook lekker, vinden veel mensen. Dus wat moeten we nou?

Food Filmfestival geeft antwoorden
Hoe je het ook went of keert, de gehele mensheid kan in 2050 niet op dezelfde manier vlees eten als momenteel gebruikelijk in Nederland. Daarom moeten nu al de manier waarop wij naar vlees kijken herzien. In de MEAT the Makers-talkshow komen daarom verschillende ‘makers’ aan het woord: vlees-specialisten, maar ook filmmakers, wetenschappers en journalisten.

Het hele dier
Journalist Joël Broekaert (NRC en Vrij Nederland) en slager Erik Waagmeester (Slagerij de Wit) springen op de bres voor het verwaarden van het hele dier. Wat weten we nog niet over het kop-tot-kont verwaarden van een dier, en in hoeverre is dat mogelijk voor de consument?

media_xl_1787698

Koeloze vleesburger

Bijna geen dier meer
‘Kweekvlees-Professor’ dr. Mark Post (Maastricht Universiteit) produceerde de ‘s werelds eerste kweekvleesburger. Is kweekvlees het antwoord op de toenemende vraag naar vlees?

 

Soja met vleesstructuur

I cannot believe it is not biefstuk

Of is de toekomst vegetarisch? Prof. dr. ir. Atze Jan van der Goot (Wageningen University) ontwikkelde samen met de TU Delft en de Vegetarische Slager een machine die uit plantaardige materialen een perfecte vleesstructuur kan namaken.

Verslaafd aan dier
Marijn Frank – wiens film Vleesverlangen op IDFA in première gaat – neemt ook deel aan de Vleesverlangen_1talkshow. Samen met haar bekijken we een aantal fragmenten uit haar film en bespreken we hoe ze daar nu op terugkijkt.

Dieren proeven
Tijdens de talkshow moet er natuurlijk ook vlees gegeten worden. Er is een proeverij van incourante vleessoorten door top-chefs uit het Alliantie-netwerk van Slow Food: Pepijn Schmeink van Dertien, Paul Hartering van Gebr. Hartering en Geert Burema van Restaurant Merkelbach.


Combineer de talkshow met een film – bijv. Vleesverlangen: Bekijk het blokkenschema