Op 28 november keerde het Food Filmfestival terug op haar nest: Amsterdam. Een editie op IDFA-locatie De Brakke Grond. Op het programma: films, Q&A’s, een pompoenlunch, Als Warme Broodjes en MEAT the Makers – een talkshow over vlees- . We lichten de hoogtepunten er voor je uit:

Pompoenlunch

Na afloop van Wastecooking serveerde YFM Amsterdam en Taste Before You Waste een heerlijke wastelunch: een pompoensoep, gemaakt van onverkoopbare pompoenen. Bekijk meer foto’s op onze Facebook-pagina.

Amsterdam, 28-11-2015, IDFA International Documentary Filmfestival Amsterdam. Food Film Festival@IDFA in de Brakke Grond. Photo Nichon Glerum

Als Warme Broodjes

Hoewel het een besloten programma was, willen we je dit toch niet onthouden. In Als Warme Broodjes deelden vier voedselondernemers hun ervaringen met studenten van de Hogeschool van Amsterdam. Wilbert van Youth Food Movement Nederland presenteerde de show. Hieronder vind je de belangrijkste lessen:

Food Film Festival@IDFA

Als je niet weet wat je wilt, maak een lijstje met alles wat je leuk vindt en combineer die dingen. – Jessica Schrier, Buskruid (ze doet ook een crowdfunding!)

Food Film Festival@IDFA

Zorg dat je ambassadeurs hebt met een groot bereik die je product delen. – Samuel Levie, Brandt&Levie

Food Film Festival@IDFA

Er zit veel tijd in je dag, als je doet wat je leuk vindt kun je de hele dag werken. – Naresh Ramdjas, Nareshtaurant

Food Film Festival@IDFA

“Jezelf blijven” is het cliché van de middag, maar dat doen wij ook. – David Klingen, Ghee Easy

MEAT the Makers

Na al het filmgeweld vond er ook een talkshow plaats over vlees. Een hot topic, want de consumptie van vlees gaat namelijk gepaard met een grote hoeveelheid problemen. Om maar wat te noemen: vlees…
…is slecht voor het milieu
…is slecht voor de voedselzekerheid
…is slecht voor de gezondheid (in ieder geval bij slecht gebruik)
Maar vlees is ook lekker, vinden veel mensen. Dus wat moeten we nou?

Lust je Vlees

Daarom gingen presentatoren Wilbert van de Kamp en Janno Lanjouw in gesprek met Marijn Frank – bekend van Keuringsdienst van Waarde – over haar film Vleesverlangen. Een interessant persoonlijk dossier over haar vleesverslaving, maar is vlees nu eigenlijk een last of lust? Eén tip van Food Filmfestival: ga die film zien!

Amsterdam, 28-11-2015, IDFA International Documentary Filmfestival Amsterdam. Food Film Festival@IDFA in de Brakke Grond. Photo Nichon Glerum

Labje Vlees

De laatste tijd komen er steeds meer alternatieven voor vlees – of alternatieven voor vlees – op de markt. Daarom waren de volgende twee gasten op de bank prof. dr. ing. Atze Jan van der Goot en prof. dr. Mark Post. De eerste ontwikkelde een biefstukstructuur van soja, de tweede kweekvlees. Beide soorten “vlees” hebben een veel kleinere impact op het milieu, maar zullen ze ook geaccepteerd worden door het grote publiek?

Amsterdam, 28-11-2015, IDFA International Documentary Filmfestival Amsterdam. Food Film Festival@IDFA in de Brakke Grond. Photo Nichon Glerum

Komt een consument bij de slager

Hoe sluit je af na zulke gasten? Nou, met Joël Broekaert – NRC en Vrij Nederland – en Erik Waagmeester – Slagerij de Wit – op het podium. Terwijl Joël vol vuur betoogt dat we het hele varken moeten eten, beent Erik een varken uit. De kern van zijn betoog:

vlees moet geen afbakbroodje zijn, maar een goede fles wijn

Food Film Festival@IDFA

Wil je meer zien van Joël en Erik? Bekijk dan Joël’s TedX, of ga langs bij Slagerij de Wit.

Tijdens de talkshow presenteerden Paul Hartering (Gebr. Hartering), Geert Burema (Restaurant Merkelbach) en Pepijn Schmeink (Dertien) in samenwerking met de Slow Food Chefs Alliantie een gerechtje. Guus Thijssen presenteerde:

Vanaf linksboven met de klok mee: kalfshart en pens (Paul Hartering) | hanenlever (Pepijn Schmeink | Guus Thijssen (l) en Pepijn Schmeink | Chaams Hoen (Geert Burema)

Vanaf linksboven met de klok mee: kalfshart en pens (Paul Hartering) | hanenlever (Pepijn Schmeink | Guus Thijssen (l) en Pepijn Schmeink | Chaams Hoen (Geert Burema)

Meer foto’s van het Foodfilmfestival en MEAT the Makers? Check onze Facebook!

Tekst – Kristel Hulsebos en Wilbert van de Kamp
Foto’s – Nichon Glerum

Food Film Festival@IDFA