Tijd: 10:00
Lengte: 81 minuten
Maker:
 David Gross & Georg Misch
Q&A: David Gross

KAARTEN

Wat is de beste manier om mensen aan het denken te zetten over voedselverspilling? David Gross zegt: koken. In zijn auto, die rijdt op frituurvet, begint hij aan een reis van vijf weken door vijf Europese landen. Samen met chef-koks, wetenschappers en activisten worden simpele oplossingen tegen de verspilling aangereikt. Een mooie rol is ook weggelegd voor Jonathan Karpathios! 

De aanhanger achter zijn auto, een afvalcontainer omgebouwd tot minikeuken, wordt gebruikt om gerechten te bereiden van weggegooid voedsel. De camera volgt Gross ook tot in de keuken, bij willekeurige mensen thuis, waar wordt gekeken wat zij van plan zijn in de afvalbak te gooien. De eetwaren worden verzameld, waarop een culinair expert er een luxueus diner van maakt. Gross probeert de kijker wakker te schudden door te laten zien hoeveel bedrijven, supermarkten en consumenten verspillen. Tijdens nachtelijke overpeinzingen komt hij tot een aantal praktische aanbevelingen: kijk voordat je boodschappen doet in de koelkast, spoor lokale gemeenteraadsleden aan om supermarkten te verplichten hun overvloed aan voedingsmiddelen naar de voedselbank te brengen en eet lokale producten.

Tijdens de Food Filmfestival-dag (28 november) op IDFA worden de beste food-documentaires uit de selectie van IDFA 2015 door het Food Filmfestival-team van duiding en live-programmering voorzien. Kaarten koop je via de IDFA-site. Mis het niet!